top of page
  • Foto van schrijverGert Blank

Pterophyllum scalare "Santa Isabel"





In het volgende artikel komt een andere veel voorkomende Pterophyllum soort aan de beurt. Hier wil ik het gaan hebben over de Pterophyllum scalare "Santa Isabel".

De Pterophyllum scalare "Santa Isabel" is naast de Pterophyllum altum, één van de grotere soorten maanvissen die men kent. De naam "Santa Isabel" is afgeleid van de vindplaats van deze soort, namelijk in de bovenloop van de Rio Negro drainage nabij Santa Isabel do Rio Negro. De soort vindt men in een groot gebied in de bovenloop van de Rio Negro. Het water is, zoals men wel verwacht van de Rio Negro, erg zacht en zuur. De Waterwaardes in het gebied zullen ongeveer liggen rond de:

  • pH: 4.5-6.0 (vaak de grotere rivierdelen die een hogere waarde hebben dan de aftakkingen.

  • EC: 9-13 uS/cm

  • Temp: 28° C


Het natuurlijke habitat bestaat vooral uit veel takken op de bodem, of die in het water hangen. Hier houdt de soort zich op, en voelt zich hier het veiligst. Als men vaak maanvissen gaat vangen in het wild, dan wordt dit meestal 's nachts gedaan. Men schijnt dan met een zaklamp in het water tussen de takken, waar de maanvissen zich schuilhouden.



Bovenstaand een kaart van Santa Isabel do Rio Negro.





In onderstaand filmpje, zie je de natuurlijke habitat van de Pterophyllum scalare "Santa Isabel", gefilmd door Project Paiba. Als men goed kijkt in het filmpje, dan ziet men dat er naast de "Santa Isabel" ook de Pterophyllum leopoldi zwemt. Beide soorten delen het leefgebied hier.


De Pterophyllum scalare "Santa Isabel" onderscheidt zich door de volgende kenmerken:

  • 7 dwarsbanden (gelijk aan alle andere scalares), waarvan de 1e, 3e, 5e en 7e dwarsband duidelijker aanwezig zijn.

  • Rood pigment op de rug, en vaak ook daaronder rode stippen. Ook het rood pigment loopt door tot in de uiterste vinstralen van de rugvin.

  • Een streep patroon in het zachte membraam gedeelte van de staartvin en aarsvin.

  • De Rugvin heeft een streeppatroon, en soms gaat die over in een stippatroon net nabij de harde vinstralen.

  • De vinnen hebben een gele gloed, met een blauwe iriseren patroon.

  • Rood pigment in de ogen.

  • Hoge lichaamsbouw

Doordat de Pterophyllum scalare "Santa Isabel" een hogere lichaamsbouw heeft, zul je met mede bewoners er rekening mee moeten houden, dat je geen te kleine vissen erbij zet. De bek van een maanvis kan uitrekken, waarmee slanke zalmen er zo in gezogen worden. Dus vissoorten zoals kardinaaltetra's kan riskant zijn om ernaast te houden. Beter is om te gaan kijken naar wat hogere gebouwde zalmen zoals Hyphessobrycon soortjes.


In het aquarium zal men rekening mee moeten houden dat men een groot aquarium beschikbaar heeft voor deze soort. Een bak van minimaal 60cm waterhoogte is wel aan te raden. De soort is net als andere Pterophyllum soorten een scholenvis, en kan men daarom ook het beste houden in een groep. In een 2m bak zou men al gauw 10 exemplaren kunnen houden ,wel altijd afhankelijk van hoeveel medebewoners men al heeft. Daarom zul je de Pterophyllum ook als hoofdbewoner moeten zien. Qua inrichting is het afhankelijk van wat men leuk lijkt. Wil men een natuurlijke habitat nabootsen, dan is het aan te raden om te gaan werken met veel hout en takken in de bak. Rechtopstaande stukken in combinatie met schuin hangende en liggende stukken is erg aan te bevelen. Verder is beplanting uiteraard geen probleem. Tegenwoordig is er best veel nakweek te verkrijgen van de "Santa Isabel", en daarom wat makkelijker te houden dan wildvang exemplaren. Maar ook voor nakweek geldt, zorg voor stabiele waterwaardes. Zacht en wat zuur water is wel aan te bevelen.

242 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page