top of page
  • Foto van schrijverGert Blank

Aquarium inrichting voor Pterophyllum.

Bijgewerkt op: 30 okt. 2022

Met enig regelmaat word er gevraagd, wat de beste inrichting is voor Pterophyllum soorten. In dit blog betrek ik in principe alleen wildsoorten als voorbeeld.


Je aquarium inrichten voor je Pterophyllum is groot en deel bepalend door de soort Pterophyllum die je hebt, en de medebewoners die je erbij kiest.


Als basis is het beste om eerst te gaan kijken naar de soort Pterophyllum je neemt. Elke soort heeft zo zijn eigen habitat eigenschappen. Kijkend naar bijvoorbeeld de scalare in het Rio Solimoes gebied, dan zien we dat de habitat voornamelijk bestaat uit oevervegetatie en drijfplanten. Kijkend naar de scalare “Santa Isabel”, dan bestaat die habitat vooral uit takken en hout in het water. Als mede geldt dit voor de Pt. leopoldi. De Pterophyllum altum heeft zowel een habitat die bestaat uit veel hout/takken in het water, als grote rotsformaties.


Dit soort informatie is gelukkig tegenwoordig makkelijk te vinden via het wereldwijde web. Door de informatie te noteren, kun je dan verder kijken naar welke medebewoners je hebt/gaat nemen. Als je bijvoorbeeld aardeters neemt zoals Geophagus of Satanoperca, dan weten we dat die juist houden van open vlaktes met veel zand. Neem je bijvoorbeeld dwergcichliden als medebewoners, dan zou je meer kunnen werken met hout wat laag op de bodem ligt/hangt.



Een soort igarapé inrichting voor Pterophyllum leopoldi. met als beplanting juist gekozen voor Hygrophila guianensis. Hier ziet men dat er een "Black Water" tint in de bak is, vanwege de vele botanicals en bladeren in de bak. Hetgeen wat men bijvoorbeeld kan tegenkomen in ondere andere het Rio Negro gebied.


Qua beplanting is het in principe een eigen keus wat je zou willen nemen. Echter zou je kunnen kijken naar hoe de natuurlijke habitat er uit ziet, en welke vegetatie er voorkomt. In een wat meer igarape setup je kunnen kijken naar stengelplanten zoals bijvoorbeeld Hygrophila. Echinodorus is ook een goeie keuze voor in een biotoopsetup. Waterlelies is ook een veel voorkomende plant in de Rio Tapajos gebied, in combinatie met Hoornblad achtige planten.



De bodem ligt bezaaid met bladstrooisel, bestaande uit meerdere bladsoorten en andere botanicals.


Om een wat meer biotoop inrichting te gaan nemen, zou men naast beplanting en hout juist kunnen kijken naar het gebruik van botanicals. Botanicals zijn natuurproducten zoals zaden, noten en bladmateriaal geschikt voor het gebruik in aquaria. Door een mix te gaan nemen van botanicals, zorg je ervoor dat het een meer natuurlijke uitstraling krijgt. Daarnaast triggert het vaak het natuurlijk gedrag bij bepaalde vissoorten.



Palmblad, in combinatie met ander bladsoorten en botanicals zorgt voor een zeer leuke en interessant gedrag bij ondere andere Apistogramma soorten of Crenicara/Dicrossus. Het zoeken tussen en onder het bladstrooisel is een natuurlijk gedrag wat je in de natuur ook terug ziet.

Bij gebruik van botanicals, zul je zien dat het ook invloed heeft op de waterparameters van het water zelf. Blijf wel meten tijden het gebruik van botanicals en gooi niet zomaar ineens veel in je bak. Sommige botanicals zullen sneller vergaan dan andere soorten. De één kiest ervoor om het te laten liggen en alleen aan te vullen, terwijl de ander ervoor kiest om eerst goed schoon te maken en dan nieuw toe te voegen. Dit alles is een keuze die je zelf maakt, en daarbij natuurlijk lettend op het filter capaciteit en balans.




Nu is het zo dat men niet ten alle tijden een “biotoop” setup moet nemen om Pterophyllum soorten te gaan houden. Echter kan het wel een rustige en natuurlijker gaan ogen in het geheel. Het blijft altijd je eigen keuze hoe je dan bak uiteindelijk inricht. Toch wil ik men uitdagen om wel eens een biotoop setup te nemen en er eens onderzoek naar te doen. Wees creatief en vooral neem alle info in je op.








249 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page