top of page
  • Foto van schrijverGert Blank

Pterophyllum Anatomy


Onderstaand ziet men een afbeelding die de anatomy weergeeft bij de Pterophyllum.



  • Pectoral fins, of te wel borstvinnen.

De twee borstvinnen (Pectoral Fins) bij Pterophyllum zijn voornamelijk verantwoordelijk voor controle van gerichte bewegingen, zoals: op en neer of van links naar rechts.



  • Ventral fin (ventrale vinnen)

De twee ventrale vinnen bij de Pterophyllum zijn voornamelijk belangrijk voor het balanceren.


  • Anal fin (Anale vin)

De anale vin bij Pterophyllum is mede belangrijk voor de stabilisatie van de lichaam, vooral tijdens het keren van de lichaam. het voorkomt samen met de rugvin ervoor dat de lichaam stabiel blijft hangen.


  • Anal fin Spines

De anale vinstekel, bevinden zich aan de begin van de anale vin. Bij vrijwel alle Pterophyllum soorten zul je zien dat ze 6 anale vin stekels hebben voordat het overgaat naar de vinstralen. Dit zorgt voor het oprichten van de rugvin tijdens bepaalde gemoedsstanden.


  • Anal fin rays

De anale vinstralen is het flexibele deel van de vin, als je goed kijkt zul je zien dat de vinstraal op het eind vertakt. Als je gaat kijken naar de soorten Pterophyllum, dan zul je zien dat de aantal vinstralen per soort verschillen qua aantallen. In een book geschreven door Herbert Axelrodi en Warren Burgess, hebben ze in kaart gebracht hoeveel vinstralen de verschillende Pterophyllum soorten hebben per gebied.


  • Caudal vin (staartvin)

De staartvin is bedoeld voor het voortstuwen van de lichaam, maar ook als een soort roer om de richting op te gaan.


  • Dorsal fin (rugvin)

De rugvin van de Pterophyllum is onder andere bedoeld voor de stabilisatie van de lichaam in combinatie met de anale vin. Daarnaast gebruikt de Pterophyllum de rugvin tijdens bepaalde gemoedsstanden.


  • Dorsal fin spines

De rugvinstekels zijn de harde vin stekels aan het begin van de rugvin, dit zijn de wat dikkere stevige stekels op de rug. De stekels helpen onder andere om de rugvin te kunnen gebruiken.


  • Dorsal fin rays (rugvinstralen)

De rugvinstralen bevindt zich net na de rugvinstekels. De rugvinstralen zijn flexibel en zijn net als die in de anale- en staartvin vertakt. Doordat deze flexibel zijn, kan de soort dit gebruiken voor balans en sturing.


  • Lower en Upper Lateral line

De Lower en Upper laterale lijn, of de zijlijn heeft een belangrijke functie. Het is een orgaan die als zintuig door de vis gebruikt word. De zijlijn helpt de vis om beweging en trillingen te detecteren in het water. Zo kan de vis dus bijvoorbeeld reageren wanneer er een insect in het water is terecht gekomen. Maar niet alleen het lokaliseren van prooidieren, zo heeft de laterale lijn meerdere functies voor het lichaam. De laterale lijn is een zijlijn die loopt vanaf de kieuwdeksel tot de staartbasis. De Pterophyllum heeft juist weer twee laterale lijnen.



125 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page